Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Veel bedrijven beginnen klein. Ze nemen een enthousiaste medewerker in dienst die alle ICT zaken regelt. Zij zorgt ervoor dat iedereen een werkende laptop heeft, dat de printer het doet en dat de software regelmatig geupdate wordt. Ze ontwikkelt de meest geweldige applicaties en bij storingen kun je haar dag en nacht bellen. Voor een korte periode kan dat prima werken. De medewerker is betrokken bij haar werk, weet wat er moet gebeuren en kan snel resultaat boeken. Iedereen blij! Op de lange termijn brengt deze aanpak echter grote risico’s met zich mee.

Ben je afhankelijk van één developer?

Allereerst maak je je als bedrijf erg afhankelijk van één persoon. Dat is nooit handig. Iedereen kan ziek worden of een andere baan vinden. Bovendien wil iedereen weleens gewoon een dagje vrij kunnen nemen of met vakantie gaan! Maak jij je wel eens zorgen over wat er gebeurt als je IT medewerker onder de bus komt? Dan wordt het echt tijd om in actie te komen!

Teamwork zorgt voor betere kwaliteit

Dat is niet de enige reden waarom software-ontwikkeling beter binnen een team kan worden gedaan. Werken met meerdere developers leidt gewoon tot betere software! Hoe goed je als developer ook bent, je kunt alleen kwalitief goede code leveren als je regelmatig feedback krijgt van collega’s die weten waar ze op moeten letten.

Waarom feedback zo belangrijk is

Het schrijven van goede code is niet eenvoudig. Het vereist een systematische en nauwkeurige aanpak. Goed coderen zit hem in de details. Je moet jezelf voortdurend scherp houden, vooruit denken en objectief naar je werk blijven kijken. In je eentje is dat lastig. Als een applicatie helemaal bij een developer ligt, zie je de kwaliteit van de code achteruit gaan. De eindgebruikers merken daar in eerste instantie niets van. Functioneel werkt alles nog maar je systeem wordt trager en foutgevoeliger. Het doorvoeren van een change wordt steeds moeizamer. Een paar jaar later zit je opgescheept met een verouderd systeem vol problemen en bugs.

Developers hebben elkaar nodig

Niet alleen voor je systeem is het beter om in een team te werken, voor developers zelf is het ook prettiger. ICT is een heel breed vakgebied en de ontwikkelingen gaan snel. Je kunt nooit van alles op de hoogte zijn en samen weet je meer dan alleen. Het vooroordeel van de eenzame nerd die eenzaam achter zijn computer weggedoken zit, is allang achterhaald. Developers van nu willen juist samenwerken. Het is leuk om met peers te kunnen sparren over mogelijke oplossingen. Je houdt elkaar scherp en leert er ontzettend veel van. Ook als bedrijf levert dat je uiteindelijk meer op!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.