Een beetje van onszelf en een beetje scrum!

Als je geen plan hebt, word je onderdeel van andersmans planning. Het is een wijsheid als een koe. Daarom hechten we bij CNOC veel waarde aan planmatig, gestructureerd werken. Dat moet ook wel, want we zijn met zoveel dingen tegelijk bezig dat het anders onmogelijk is om het overzicht te bewaren.

Zoveel te doen!

Bij CNOC werken we voor meerdere opdrachtgevers en projecten tegelijk. We beheren verschillende applicaties en zijn voortdurend bezig ons eigen platform te optimaliseren. Onze medewerkers zitten vaak bij klanten op locatie. Dat alles maakt het soms lastig bij te houden wie waarmee bezig is en wat er allemaal nog moet gebeuren. Om wat meer structuur in ons werk te brengen, hebben we een aantal afspraken gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen op dinsdag en vrijdag vanuit ons kantoor in Delft werkt.

Elke drie weken een nieuwe planning

We delen ons werk op in vaste periodes van drie weken. Dat zijn de zogenaamde sprints. Eens in de drie weken komen bij elkaar om een planning te maken voor de volgende sprint. Is de planning eenmaal gemaakt, dan houden we er ook aan vast. Natuurlijk kan er altijd een incident voorkomen dat tussendoor moet worden opgelost, maar dat mag niet ten koste gaan van de afspraken die we hebben gemaakt. Deze manier van werken biedt ons veel houvast.

Hoe werkt een sprint?

Als er tijdens een sprint nieuwe klussen binnenkomen, dan pakken we die niet meteen op. Ze gaan op een to-do list. Aan het eind van de sprint bekijken we samen de lijst en bepalen we wat we in de weken erop op kunnen pakken. De dingen waarvoor we een externe verplichtig zijn aangegaan (m.n. de langlopende projecten), krijgen altijd voorrang. Daarnaast zijn er altijd wel kleine change verzoeken, opdrachten die we tussendoor kunnen doen en interne verbeterpunten waar we mee aan de slag willen. Samen bepalen we waar de focus op komt te liggen.

To scrum or not to scrum

Het werken in sprints is een principe dat we hebben overgenomen uit de scrum methode. Er zijn nog wat andere zaken die we daaruit hebben afgekeken. Zo evalueren we elke drie weken wat er goed gegaan is de afgelopen sprint en wat er beter kan. Daarnaast komen we twee keer per week samen om de voortgang van de sprint zelf te bespreken. Voor de kenners: we weten dat onze werkwijze niet scrum proof is. Daarvoor is onze omgeving eenvoudigweg niet geschikt. We hebben nou eenmaal geen compleet team met een productowner. Toch hebben we ons wel laten inspireren door scrum wat betreft de manier van plannen, het werken in sprints en de voortdurende leercurve die erin zit.

Een goed ritmegevoel

Het voordeel van onze werkwijze is dat het houvast geeft, een vaste cadans. Omdat we een gezamelijke planning hebben, weten we precies waar we op moeten focussen. Het voorkomt dat we alleen maar bezig zijn met adhoc klussen. Een groot pluspunt is ook dat we door onze werkwijze onze klanten een planning kunnen afgeven. Zij weten daardoor precies wat ze van ons kunnen verwachten.

Keep on moving!

Maar het belangrijkste is misschien wel dat we na elke drie weken weer stilstaan bij onze manier van werken en wat we daarin kunnen verbeteren. Zo blijft het team in beweging. Dat is ook nodig want de wereld van de ICT verandert snel. Door voortdurend vinger aan de pols te houden en samen te sparren, komen we verder. Het is ons doel alles eruit te halen wat erin zit!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.