Hoe sterk is de eenzame developer?

Een bedrijf beginnen is altijd spannend. In je enthousiasme hoop je natuurlijk dat je meteen allerlei grote opdrachten kunt binnenslepen, maar dat valt vaak tegen. Het kost tijd om een klantenkring op te bouwen. Helaas heb je nog geen financiële buffer opgebouwd om tegenvallers op te vangen. Daarom moet je voorzichtig met je geld omgaan.

Hoe sterk is de eenzame developer

Als elke cent telt

Dus ben je maar al te blij als je buurman wil helpen om een spreadsheet in elkaar te zetten waarmee je je financiën kunt bijhouden. En vraag je een oude studievriend of hij misschien een MS Access tool voor je kan maken zodat je overzicht houdt op je klanten en opdrachten.

Je eigen developer!

Na een tijdje neem je je eerste medewerker in dienst. Hij kan goed met computers overweg zodat je geen beroep meer op je buurman of studievriend hoeft te doen. Hoera! Je medewerker pakt zijn ICT taken goed op. Hij zorgt voor een interface vanuit MS Access naar Excel. Zo hoef je dus geen gegevens dubbel in te voeren. Perfect! Omdat je steeds meer medewerkers krijgt, wordt de tool uitgebreid met wat workflows. Ook dat gaat goed.

De grens bereikt

Maar dan houdt het op. Je ICT medewerker kan het niet meer bijbenen. Na een paar jaar is de Excel applicatie nauwelijks meer vooruit te branden. De interface met MS Access heeft het begeven en ook de MS Access tool heeft zijn beste tijd gehad. Het doorvoeren van een change is bijna onmogelijk. Je medewerkers lopen alleen nog maar te klagen en je ICT’er meldt zich om de haverklap ziek.

Een kansloze strijd

Het is geen wonder dat de eenzame developer vroeg of laat onderuit gaat. In je eentje software ontwikkelen is een mission impossible. Coderen is teamwork. Hoe goed je ook bent, je hebt een klankbord nodig, iemand die kritisch meekijkt en je scherp houdt. In je eentje is dat lastig. Je bent allang blij dat het werkt. Niks meer aan doen!.

Goed coderen doe je samen

Maar ja... Misschien doet de code het wel, maar niet efficiënt. In het beste geval wordt je systeem er dan alleen trager op, in het ergste geval wordt de kans op fouten groter. Bovendien biedt werkende code geen garanties voor de toekomst. Er kan er altijd een update komen waardoor het systeem ineens niet meer werkt en zie er dan maar eens achter te komen waar het aan ligt. Dat kan je alleen herstellen als de code nog te ontcijferen is. Alleen daarom al is het superbelangrijk om een tweede paar ogen mee te laten kijken. Dat voorkomt dat je systeem een pain-in-the-ass wordt vol onverklaarbare hick-ups, bugs en vertragingen.

Niet blijven doormodderen

Bij CNOC spreken we regelmatig ondernemers die met dit soort problemen zitten. Ze lopen vast met hun bedrijf omdat hun software niet is meegegroeid met het bedrijf. De eenzame ontwikkelaar die alles heeft opgezet, kan het niet meer aan. De risico’s worden te groot dus moeten er stevige keuzes gemaakt worden.

Een goede voorbereiding...

Het is verstandig om bij zo'n beslissing niet over één nacht ijs te gaan, maar alle opties goed te onderzoeken en de juiste vragen te stellen. Moet je het verouderde systeem één op één nabouwen op een nieuw platform of overgaan op een standaard pakket? Als je voor maatwerk kiest, ga je een eigen ontwikkelfabriek opzetten of schakel je een software-ontwikkelbedrijf in? Kun je de situatie aangrijpen om je processen verder te optimaliseren en hoe werkt dat dan?

Ons advies

Ga niet over een nacht ijs, maar onderzoek alle opties zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Een software implementatie is nou eenmaal een kostbare zaak die veel impact heeft op je organisatie.

Interesse?

Wil je weten wat je allemaal kunt tegenkomen in je zoektocht naar de ideale bedrijfssoftware, lees dan onze whitepaper. Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen als je vragen hebt. We denken graag met je mee.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.