Innovatie achter de schermen - Van VM naar container

Bij CNOC ontwikkelen we innovatieve software voor klanten die geen genoegen nemen met een standaardoplossing. We vinden het altijd leuk om ons te verdiepen in nieuwe tools en technieken. Op de achtergrond zijn we continu bezig met innovatietrajecten om onze klanten nog beter te kunnen helpen. Zo werken we momenteel aan een pilot om een van onze applicaties onder te brengen in een container. Hoezo dan?

CNOC steeds dieper in de cloud

Wij ontwikkelen al jaren software die in de cloud draait. Daarbij maken we ook gebruik van virtual machines die op een fysieke computer draaien. Nu een deel van onze servers aan vervanging toe is, is het een mooi moment om te kijken hoe we de applicaties nog efficiënter kunnen aanbieden. Daarom zijn we nu aan het kijken of we de software kunnen onderbrengen in containers, een nieuwe techniek waarmee we nog dieper de cloud ingaan.

Compacter, flexibeler en beter betrouwbaarder

De officiële definitie van een container is: “een lichtgewicht alternatief voor volledige machine-virtualisatie waarbij een toepassing met een eigen besturingsomgeving wordt ingekapseld”. Heel ingewikkeld, maar het komt er uiteindelijk op neer dat een container compacter en flexibeler is en daardoor een hogere betrouwbaarheid heeft dan een virtual machine.

Proefkonijn Iris

Momenteel doen we een pilot met Iris, een van onze grotere applicaties. Iris draait in verschillende organisaties, elk met hun eigen configuratie en data. De eigenaar van Iris wil zijn product graag aan meer bedrijven slijten. Door de software onder te brengen in een container wordt dat veel eenvoudiger:

  • Momenteel zijn we zeker 2-3 dagen bezig om een nieuwe omgeving in te richten. Straks kunnen we dat met één druk op de knop. Superhandig voor bv. een demo of extra testomgeving.
  • De applicatie gebruikt alleen resources op het moment dat hij gebruikt wordt. Je betaalt straks dus geen vast bedrag meer voor de hosting, maar een flexibel bedrag afhankelijk van hoe vaak en intensief de applicatie gebruikt wordt.
  • Het is makkelijker om op te schalen. Dat zorgt ervoor dat het qua performance of stabiliteit niets uitmaakt hoeveel gebruikers de applicatie gebruiken of hoe intensief ze dat doen.
  • De kans op storingen neemt af omdat er minder afhankelijkheden zijn. Als er één omgeving stuk is, draaien de andere gewoon door. Mocht er toch een storing zijn, dan neemt de downtime significant af omdat we de container heel snel op een andere fysieke server kunnen deployen.

Altijd in ontwikkeling

De technische ontwikkelingen gaan heel snel en we zijn altijd alert zijn op nieuwe trends en tools die we in kunnen zetten om onze applicaties nog beter te maken. Het gebruik van containers is een technisch proces dat op de achtergrond draait. Als eindgebruiker merk je er in principe niets van. Toch is het voor onze klanten reuze interessant. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat containers de toekomst hebben en natuurlijk gaan we daarmee aan de slag! De pilot met Iris doen we gewoon tussen de bedrijven door. Als dat goed uitpakt, zullen we gaandeweg (natuurlijk in overleg met de klant!) de andere applicaties overzetten. Zo komen we steeds een stap verder. We willen onze klanten nu eenmaal de beste service blijven bieden. Nu én in de toekomst

Interesse?

Wil je meer weten, of zien hoe het precies werkt? Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.