Low code bestaat niet!

De low-code ontwikkelingsplatforms zijn in opmars. De beloftes zijn hoog: iedereen die een beetje thuis is op de computer, kan voortaan zelf een perfecte applicatie bij elkaar klikken. Dat betekent snelle opleveringen, minder kosten, meer flexibiliteit. 

Low code bestaat niet!

De low-code ontwikkelingsplatforms zijn in opmars. De beloftes zijn hoog: iedereen die een beetje thuis is op de computer, kan voortaan zelf een perfecte applicatie bij elkaar klikken. Dat betekent snelle opleveringen, minder kosten, meer flexibiliteit.

Aan de PR zal het niet liggen, maar bij CNOC geloven we er niet in. We werken zelf met een low-code platform en zijn de eerste om visuele modellering en hergebruik van code toe te juichen. Maar laat je niet voor de gek houden. Bedrijven die denken dat ze met een low-code platform alles in huis hebben om eigen systemen in te richten, komen bedrogen uit. Om een platform succesvol in te zetten, moet je weten hoe het in elkaar zit.

De wereld volgens CNOC

Het werk van een programmeur is meer dan coderen alleen. Het meeste werk zit in het ontrafelen van de business processen en die vervolgens om te zetten naar flexibele, eenvoudig te beheren software. Goede programmeurs kunnen die vertaling maken. Ze komen bij veel bedrijven over de vloer en zijn daardoor goed thuis in verschillende processen. Bovendien weten ze waar de valkuilen liggen. Het draait er altijd om een optimale balans te vinden tussen flexibiliteit en stabiliteit.

Wat gebeurt er onder de motorkap?

Bij CNOC ontwikkelen we software op een eigen low-code platform dat we door en door kennen. Als we functionaliteit bouwen, dan weten we precies waar we op moeten letten om te voorkomen dat de software instabiel wordt. Dat gaat vaak om zaken als load, security, foutafhandeling etc. Als je die kennis niet hebt, dan is het lastig te voorspellen hoe het systeem zich op de lange duur gaat gedragen. Je zult al snel tegen de grenzen van het platform aanlopen en wat dan? Dan zul je toch weer maatwerk moeten gaan ontwikkelen of allerlei workarounds moeten verzinnen.

Zonder code geen software

Ken je die mop al van een low-code platform? Het bestaat niet! Hoe diep de code ook weggestopt zit, hij is er wel degelijk! De code bepaalt wat je met een platform kunt doen en hoe een eindapplicatie zich gedraagt. In dat opzicht zijn de huidige low-codeplatformen niet anders dan alle andere ontwikkeltools. Hoe fancy ze er ook uitzien.

Trap er niet meer in!

In 1992 werd MS Access op de markt gebracht. Met een grafische interface, waarmee gebruikers relatief eenvoudig zelf een database met formulieren, rapporten en pagina’s kon samenstellen. Access was goedkoop en makkelijk in het gebruik. Ideaal!

Inmiddels weten we beter. Er zijn een hoop bedrijven die met hun oude Access applicatie in hun maag zitten. Degene die het systeem ooit in elkaar zette, is allang iets anders gaan doen. Niemand weet meer hoe het zit. Het wordt steeds lastiger om wijzigingen door te voeren en het systeem in de lucht te houden.

Ons advies? Als je je oude Access wilt vervangen, ga dan niet zelf zitten knutselen op een low-code platform. Schakel een goede programmeur in die weet wat hij doet.

Interesse?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van ons nieuwe platform en/of heb je nog een oude MS Access Applicatie die toe is aan een flinke upgrade? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.