Over Nederland Isoleert en het gelijk van Pareto

Vanaf maart van dit jaar loopt het project voor Nederland Isoleert. Het plan was dat we in de zomer een eerste werkende versie zouden opleveren om het huidige systeem te vervangen. Zoals het er nu voorstaat, kan dat nog. Maar het wordt wel krap. Willen we de planning halen, dan mag er weinig meer fout gaan.

 

Het succes van het nieuwe platform

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om het project tot een succes te maken. In het begin konden we snel meters maken. Het nieuwe platform heeft ons daar enorm bij geholpen. Het is erg prettig in het gebruik en ondersteunt alles wat we ermee wilden doen. Hier en daar liepen we tegen wat kleine issues in de standaard functionaliteit aan, maar die werden door de leverancier snel opgelost.

De 80/20 regel werkt altijd

In korte tijd hebben we de basis van de applicatie opgezet. Na een paar maanden deed het systeem in grote lijnen precies wat het hoort te doen en leek het erop dat we fluitend de eindsstreep zouden halen. De euforie was echter van korte duur. We liepen tegen het bekende Pareto principe op, ook wel bekend als de beruchte 80/20 regel. De laatste 20% van het werk bleek een stuk lastiger dan de eerste 80%. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Ook bij ons.

Het risico van een externe koppeling

Het nieuwe systeem heeft twee koppelingen met externe systemen. Het project heeft dus een grote afhankelijkheid van andere partijen. Bij een van de koppelingen was dat geen enkel issue, bij de andere wel.Technisch gezien kregen we alles wel aan de praat, maar functioneel gezien kregen we niet het resultaat dat we hadden verwacht. Het heeft veel tijd en moeite gekost om alles te laten werken zoals we willen,

Veel kleine, last-minute changes

Gedurende het hele traject hebben we wekelijks met de klant overlegd over de voortgang. We doen meestal een conference call waarbij we het scherm delen zodat ze mee kunnen kijken naar wat we hebben gemaakt. Sinds kort hebben we ook op hun servers een testomgeving ingericht zodat ze zelf kunnen checken hoe het werk. Ook daar komt nog vrij veel werk uit. De klant blijkt vaak toch net een wat andere layout, label of workflow te willen. Geen grote wijzigingen, maar wel een hoop kleine dingetjes die relatief veel tijd kosten om te fixen.

Laatste hindernis: de conversie

De overgang van het oude naar het nieuwe systeem wordt een big bang. Van de een op de andere dag gaat het oude systeem uit en werken de medewerkers verder in de nieuwe omgeving. Eigenlijk moeten we dus uit een rijdende auto de motor vervangen. Best een uitdaging!Een speciaal aandachtspunt zijn de lopende aanvragen die nog in het oude systeem staan. Hoe krijgen we die in het nieuwe systeem zodat ze daar kunnen worden afgehandeld. We zijn druk bezig om samen met de klant hier een goede oplossing voor te vinden.

De komende weken blijven spannend

Al met al zijn we tevreden met hoe het project tot nog toe loopt, maar reken maar dat we samen met de klant een feestje zullen vieren als het project is opgeleverd! Het is nog steeds de bedoeling dat dat deze zomer nog gaat gebeuren. Dat moet lukken, al wordt het wel tegen het eind van de zomer en mogen er geen tegenvallers meer komen. Nederland Isoleert blijft spannend tot de laatste minuut. Over een paar weken weten we meer. We houden je op de hoogte!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.