Terugblik op 2020. Raar maar waar

Elk jaar kijken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar het nieuwe. Ook nu houden we die traditie overeind. Wat is er vorig jaar ook alweer gebeurd?

Het begon zo goed. 2020 beloofde een prachtjaar te worden. Met aan het eind van de zomer een knalfeest om ons 20-jarig jubileum te vieren. En toen sloeg de stemming op. Begin maart gingen er vreemde geruchten. Bij een van onze klanten liep iemand rond met een zeer besmettelijk, onbekend virus… Nou ja, je snapt het al. Rutte hield een persconferentie en de rest is geschiedenis.

Terugblik op 2020 – CNOC in shock

Afgelopen jaar ging het gebeuren. We hadden wilde plannen. Zo wilden we in september uitpakken om 20 jaar CNOC te vieren. Het zou een groot feest worden met al onze klanten en partners. We hadden er zin in om eens flink uit te pakken. Helaas moesten we het idee laten varen. Het zat er gewoon niet in.

De eerste besmetting

Het begon met een klant waar we al jaren over de vloer komen. Onze verslaggever Joost was ter plekke en signaleerde vreemde bewegingen in de hal van het gebouw. Het was alsof bepaalde mensen de toegang werd geweigerd. Wat zou er gebeurd zijn? De geruchtenmachine kwam op gang. Al snel hoorden we dat een medewerker besmet was met dat gekke Chinese virus. Alle directe collega’s werden opgevangen en meteen weer naar huis gestuurd.

In de uren daarna druppelde het hele pand langzaam leeg. Het management ging samen met PZ alle afdelingen langs om te zeggen dat iedereen thuis moest gaan werken. Ook Joost moet eraan geloven. Met zijn beeldscherm en toetsenbord stevig onder de arm geklemd want het kon best wel eens een paar dagen gaan duren voor het kantoor weer open ging. Wisten wij veel. Een paar dagen later kondigde Rutte de intelligente lockdown af.

Business as usual

Ook bij CNOC besloten we het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te gaan werken. Gelukkig waren we daar al goed op ingericht. Als trotse nerds, doen we altijd al heel veel digitaal en nu nog wat meer. Zo gingen we over op online sprintplanningen. Hartstikke leuk. De softwareleverancier heeft hiervoor zelfs een nieuwe versie gemaakt zodat we nu ook online kunnen pokeren.

Qua werk hadden we afgelopen jaar gelukkig niets te klagen. Het beheer voor de bestaande klanten liep gewoon door en er waren ook genoeg nieuwe releases en projecten. Het grootste avontuur was de ontwikkeling van PortMobile. Een prachtig stukje software waarmee we komend jaar de boer op gaan. De eerste reacties zijn goed. Nu is het wachten tot het gaat lopen.

Heimwee naar kantoor

Verder hopen we gewoon dat we in 2021 weer snel naar kantoor kunnen. Het thuiszitten begint ons inmiddels echt te vervelen. Nu we elkaar alleen online ontmoeten, is het onderling contact toch zakelijker geworden en daardoor staat het creatieve deel wat stil. Even met elkaar sparren, wat uitproberen en zien wat eruit komt. Het is allemaal niet meer vanzelfsprekend. Iedereen zit thuis geconcentreerd te werken en ons prachtige kantoor in Delft ligt er verlaten bij. Alleen Birger is nog vaak op de Burgwal te vinden. Het is een beetje zijn tweede huiskamer geworden. Begrijpelijk want hij woont in de buurt en met twee kleine kinderen is zo’n uitwijk natuurlijk ideaal.

Onze plannen voor 2021

Het platform uitbouwen, experimenteren met korte, intensieve projecten, PortMobile verder uitrollen… Plannen genoeg, maar als we iets hebben geleerd van vorig jaar is dat niet alles te plannen valt.

Daarom hopen we vooral dat iedereen gezond blijft en goed door de crisis heen komt. En als we straks weer een groepsknuffel op kantoor kunnen doen, komt het helemaal goed met 2021! Dan gaan we weer verder waar we gebleven waren. Wie weet komt er dan toch nog een feestje voor ons 20-jarig jubileum. In de zomer, gezellig met muziek en een biertje erbij. Dat zou geweldig zijn. Fingers crossed.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.